ΝΕΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οργανική λίπανση, ότι χρειάζεστε εδώ!

Οργανική λίπανση, ότι χρειάζεστε εδώ!

Η χειμερινή λίπανση είναι συνδεδεμένη με την χρήση οργανικών λιπασμάτων και προϊόντων θρέψης, ώστε να γίνει η “συντήρηση” των καλλιεργειών κατά την διάρκεια του χειμώνα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η εποχή του λήθαργού στην δενδροκομία δίνουν την δυνατότητα για την προετοιμασία του χωραφιού με προσθήκη οργανικής ουσίας αλλά και θρεπτικών ουσιών με σταδιακή αποδέσμευση.

 

Οργανική λίπανση

 

Η χρήση των οργανικών λιπασμάτων όλο και περισσότερο μπαίνει στην νοοτροπία των παραγωγών, διότι είναι αναγκαίο πλέον να γίνεται αναπλήρωση και εμπλουτισμός των εδαφών με οργανική ουσία. Η οργανική ουσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην γονιμότητα, την υδατοϊκανότητα και την αύξηση του ωφέλιμου μικροβιακού φορτίου  των εδαφών. Επίσης, τα ποσοστά οργανικής ουσίας στα Ελληνικά εδάφη είναι αρκετά χαμηλά, τόσο λόγω της εκτεταμένης κατεργασίας τους όσο και της αλόγιστης χρήσης χημικών λιπασμάτων κ.α

 

 

Οργανική λίπανσηΟργανικά λιπάσματα:  Είναι προϊόντα επεξεργασίας αυτούσιων υλικών φυτικής ή ζωικής προέλευσης, που περιέχουν τα θρεπτικά στοιχεία σε οργανική μορφή, και η κύρια συμβολή τους στην ανάπτυξη των φυτών είναι η παροχή των στοιχείων αυτών. Οργανικά λιπάσματα ως παράδειγμα μπορεί να παρασκευάζονται από κατάλοιπα ιχθυοτροφείων, φύκια ή τύρφες.

 

 

 

Οργανική λίπανση

Η χρήση των οργανικών λιπασμάτων όλο και περισσότερο μπαίνει στην νοοτροπία των παραγωγών, διότι είναι αναγκαίο πλέον να γίνεται αναπλήρωση και εμπλουτισμός των εδαφών με οργανική ουσία. Η οργανική ουσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην γονιμότητα, την υδατοϊκανότητα και την αύξηση του ωφέλιμου μικροβιακού φορτίου  των εδαφών. Επίσης, τα ποσοστά οργανικής ουσίας στα Ελληνικά εδάφη είναι αρκετά χαμηλά, τόσο λόγω της εκτεταμένης κατεργασίας τους όσο και της αλόγιστης χρήσης χημικών λιπασμάτων κ.α.

 

Ένας από τους τρόπους για αναπλήρωση και διατήρηση της οργανικής ουσίας είναι μέσω της χρήσης οργανικών προϊόντων θρέψης με υψηλά επίπεδα οργανικής ουσίας. Η επιλογή ενός οργανικού λιπάσματος ή εδαφοβελτιωτικού καθορίζεται τόσο από τις απαιτήσεις της καλλιέργειας αλλά και την εδαφολογική ανάλυση.

 

Οι πρώτες ύλες και η μορφή του οργανικού λιπάσματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στην σωστή επιλογή του λιπάσματους που θα χρησιμοποιήσουμε. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ευκολία στην εφαρμογή αλλά παράλληλα και η αποδοτικότητα τους στην τελική παραγωγή.

 

Μερικές από τις μορφές οργανικών προϊόντων θρέψης είναι:

 

 • Κομπόστ
 • Πέλλετ
 • Μικρόκοκκώδες

Οργανική λίπανση

 

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Η εξέλιξή των χημικών λιπασμάτων έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη και στα οργανικά λιπάσματα. Ο εμπλουτισμός με πλούσιες πρώτες ύλες όπως γκουανό και φυσικά ορυκτά προσφέρει την δυνατότητα για ολοκληρωμένες προτάσεις οργανικής θρέψης των καλλιεργειών.

 

Πηγές οργανικών υλών είναι:

 

 • Κοπριές πουλερικών
 • Κοπριές Αγελάδων
 • Πρόβια κοπριά
 • Κομπόστ

 

Ο εμπλουτισμός των πρώτων υλών γίνεται με ύλες όπως:

 

 • Πούπουλα πουλερικών (πηγή Αζώτου)
 • Νύχια ζώων (πηγή Αζώτου)
 • Γκουανό (πηγή Φωσφόρου)
 • Δολομίτης (πηγή Ασβεστίου – Μαγνησίου)
 • Κιζερίτης (Θεϊικό Μαγνήσιο)

 

Οργανική λίπανση

 

Επιπλέον, η επεξεργασία των πρώτων υλών παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την αποδοτικότητα του κάθε προϊόντος. Συγκεκριμένα,  η ορθή απολύμανση από παθογόνα και ζιζάνια είναι απαραίτητη για την υψηλή ποιότητα τους. Τέλος, η περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, με ενεργό ωφέλιμο μικροβιακό φορτίο  και η μορφή του προϊόντος για εύκολη εφαρμογή στον αγρό, είναι σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή κάποιου οργανικού προϊόντος.

Όλα τα φυτά χρειάζονται λίπασμα, επειδή τα περισσότερα χώματα δεν παρέχουν τα βασικά θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξή τους. Ακόμα και αν το χώμα ήταν εξαιρετικό πριν τα φυτέψετε, καθώς μεγαλώνουν απορροφούν τα συστατικά που χρειάζονται. Έτσι, το «στραγγίζουν», το  αφήνουν άγονο. Τα φυτά που μεγαλώνουν σε γλάστρες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από θρεπτικά συστατικά, και επομένως από λίπασμα, από ό,τι εκείνα του κήπου. Η ποσότητα του χώματος είναι περιορισμένη και έτσι τα θρεπτικά του συστατικά εξαντλούνται γρήγορα.

 

Η καλύτερη εποχή για να ρίξετε λίπασμα είναι η άνοιξη. Τα τρία βασικά στοιχεία για τα φυτά είναι το άζωτο, το κάλιο και ο φώσφορος. Το άζωτο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των φύλλων. Το κάλιο βοηθάει την ανάπτυξη του φυτού και ενισχύει την αντοχή του στις ασθένειες και το κρύο. Ο φώσφορος βοηθάει την ανάπτυξη των ριζών και τη δημιουργία των σπόρων, και αυξάνει την ανθοφορία.

 

 • Το πολύ ανοιχτό πράσινο φύλλωμα, το φύλλωμα που κιτρινίζει ή η περιορισμένη ανάπτυξη βλασταριών είναι ενδείξεις ότι το φυτό χρειάζεται άζωτο.
 • Η μειωμένη ανάπτυξη και η καχεξία του φυτού καθώς και τα προβληματικά φύλλα (με τρύπες, με σημάδια, καχεκτικά κ.λ.π.) μπορεί να είναι δείγμα έλλειψης καλίου.
 • Φύλλα με κόκκινες ή καφέ κηλίδες, φύλλα που πέφτουν, καχεξία του φυτού, μπορεί να είναι δείγματα ότι το φυτό χρειάζεται φώσφορο.

 

Εκτός από τα τρία βασικά, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη των φυτών, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο,το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το βόριο.


Ο καλύτερος τρόπος να επιλέξετε το προϊόν που ταιριάζει στη δική σας περίπτωση είναι να εμπιστευθείτε την άποψη και τη συμβουλή των ειδικών. Επικοινωνώντας με το Agroplace, θα έρθετε σε επαφή με το έμπειρο προσωπικό μας, που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τις ιδιαίτερες ανάγκες των φυτών σας. Έτσι, θα μπορέσετε να επιλέξετε τα κατάλληλα σκευάσματα αξιόπιστων κατασκευαστών στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

 

 


 

 

Azocor 105 25kg

Είναι ένα αζωτούχο οργανικό λίπασμα σταδιακής αποδέσμευσης, ειδικό για τη λίπανση καλλιεργειών όπως κηπευτικά, φρούτα και καλλωπιστικά φυτά. Το πρώτο άζωτο που ελευθερώνεται είναι εκείνο που προέρχεται από την οργανική ουσία, εν συνεχεία ελευθερώνεται το άζωτο των οργανικών πιτών (σόγιας) και τελευταίο αυτό των κεράτινων ιστών. Η σύνθεση αυτή συντελεί στην αποφυγή συγκέντρωσης ανόργανου αζώτου στο έδαφος, που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα φυτοτοξικότητας στα φύλλα και απώλειες λόγω έκπλυσης του αζώτου σε νιτρική μορφή.

ΣΥΝΘΕΣΗ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΑΖΩΤΟ (Ν)  10,5 %

 

ΟΛΙΚΟΣ ΦΩΣΦΟΡΙΚΟΣ ΑΝΥΔΡΙΤΗΣ (P2O5)  1,2-1,8 %

ΟΛΙΚΟ ΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΙΟΥ (Κ2O) 1-1,5 %

ΟΡΓΑΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑΣ (C) ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ 31-34 %

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΟΥΣΙΑ  58-63 %

pH  6-7

 

Σωστός τρόπος λίπανσης

Χωράφι : Βάθος ελάχιστο : 2 εκατοστά , μέγιστο :15 εκατοστά

Δενδροκομία : Απόσταση από τον κορμό : 18/20 cm

Βάθος ελάχιστο: 10 cm, μέγιστο: 15 εκατοστά

 

 

Phenix 6-8-15+2 MgO 25kg

Οργανικό λίπασμα NPK+2 MgO

ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ NPK+2 MGO ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΛΙΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ.

 

 

 

 

 

Το PHENIX είναι το πιο πλήρες από τα οργανικά λιπάσματα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα οργανικής ύλης και στην παρουσία θρεπτικών συστατικών (εξ ολοκλήρου οργανικό άζωτο, φωσφόρο και κάλιο). Η μεγάλη λιπαντική ικανότητα και η χαμηλή αλατότητα καθιστούν το PHENIX το καλύτερο λίπασμα για παροχή θρεπτικών συστατικών σε φυτά ποιότητας, ακόμα και σε εδάφη με υψηλή αλατότητα και αλκαλικότητα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βελτιώνει την ποιότητα των φρούτων και των λαχανικών.

 

ΣΥΝΘΕΣΗ

Οργανικό άζωτο (N) 6%

Ολικός φωσφορικός ανυδρίτης (P2O5) 8%

Οξείδιο του καλίου (K2O) υδατοδιαλυτό 15%

Ολικό οξείδιο του μαγνησίου (MgO) 2%

Οργανική ουσία 50%

Υγρασία 8%

 

Λίπασμα Eco Plant Food

Περιέχουν πολύ υψηλό ποσοστό οργανικής ουσίας η οποία προέρχεται από την υδρόλυση πρωτεϊνών που ενυπάρχουν στο κρέας ψαριών, κουνελιών και πουλερικών και γι΄αυτό είναι πολύ πλούσια σε αμινοξέα, χουμικά οξέα και φουλβικά οξέα.

 

 

 

 

 

Περιέχουν πολύ υψηλό ποσοστό οργανικής ουσίας η οποία προέρχεται από την υδρόλυση πρωτεϊνών που ενυπάρχουν στο κρέας ψαριών, κουνελιών και πουλερικών και γι΄αυτό είναι πολύ πλούσια σε αμινοξέα, χουμικά οξέα και φουλβικά οξέα. Υπάρχουν 3 τύποι οι οποίοι πιστοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Τα οργανικά κοκκώδη λιπάσματα ECO plant FOOD εξασφαλίζουν την εύκολη διανομή τους στο έδαφος καθώς έχουν διαμορφωθεί σε μικρόκοκκους.

 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΤΥΠΟΙ

 • 8 – 3 – 3 (bio)
 • 4 – 6 – 10 + 2%MgO (bio)
 • 4 – 11 – 5 (bio)

 

Προσφέρουν υψηλό ποσοστό οργανικής ουσίας.

Παρέχουν αμινοξέα, πρωτεΐνες, χουμικά και φουλβικά οξέα.

Τα θρεπτικά στοιχεία βρίσκονται σε μορφές άμεσα διαθέσιμες στα φυτά.

Παρέχουν σταδιακή αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων.

Έχουν υψηλή διαλυτότητα στο νερό.

Είναι διαμορφωμένα σε μικρόκοκκους ομοιόμορφου μεγέθους.

 

Λίπασμα Biofertin

 

Τα οργανικά-βιολογικά κοκκώδη λιπάσματα σταδιακής αποδέσμευσης BIOFERTIN παρασκευάζονται από υψηλής ποιότητας οργανικές πρώτες ύλες προερχόμενες από φυτικά και ζωικά υποπροϊόντα και φυσικά ορυκτά.

 

 

 

 

Τα οργανικά-βιολογικά κοκκώδη λιπάσματα σταδιακής αποδέσμευσης BIOFERTIN παρασκευάζονται από υψηλής ποιότητας οργανικές πρώτες ύλες προερχόμενες από φυτικά και ζωικά υποπροϊόντα και φυσικά ορυκτά. Μέσω συνεχούς παρακολούθησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του λιπάσματος από την παραγωγή έως τη συσκευασία του και διαρκών ελέγχων των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος εξασφαλίζεται ότι τα οργανικά-βιολογικά κοκκώδη λιπάσματα BIOFERTIN συμμορφώνονται με όλους τους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες όσον αφορά στην ασφάλεια του προϊόντος.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΤΥΠΟΙ

 • 10-4-3
 • 6-8-15
 • 6-15-3

Vulcano 3-3-3+2MgO+11SO3+ 5Fe 25kg

Oργανικό λίπασμα ιδανικό για χρήση σε εδάφη με pH μεγαλύτερο από 7,5 και υψηλή περιεκτικότητα σε ασβεστόλιθο

Oργανικό λίπασμα που περιέχει επιλεγμένη κοπριά αναμεμιγμένη με σίδηρο, μαγνήσιο και θείο.

 

 

 

 

 

 

 

OΡΓΑΝΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΕΔΑΦΗ ΜΕ PH ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ 7,5 ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟ

 

Το VULCANO είναι ένα οργανικό λίπασμα που περιέχει επιλεγμένη κοπριά αναμεμιγμένη με σίδηρο, μαγνήσιο και θείο. Ο σίδηρος είναι δεσμευμένος αυστηρά με οργανική ουσία και έτσι είναι απολύτως διαθέσιμος στις καλλιέργειες και ευεργετικός σε έδαφη με υψηλό pH. Το VULCANO είναι ιδανικό για την πρόληψη και τη θεραπεία χλώρωσης λόγω έλλειψης σιδήρου και συνιστάται για αμπέλια, οπωροφόρα δένδρα, κηπευτικά φυτά σε εδάφη με pH μεγαλύτερο από 7,5 και υψηλή περιεκτικότητα σε ασβεστόλιθο, που απαιτούν ταχεία αύξηση της σταθερής οργανικής ύλης.

 

ΣΥΝΘΕΣΗ

Οργανικό άζωτο (N) 3%

Ολικός φωσφορικός ανυδρίτης (P2 O5) 3%

Οξείδιο του καλίου (K2O) υδατοδιαλυτό 3%

Ολικό οξείδιο του μαγνησίου (MgO) 2%

Ολικός θειικός ανυδρίτης (SO3) 11%

Ολικός σίδηρος (Fe) 5%

Οργανική Ουσία 56%

Υγρασία 10%

Agroplace.gr

Το διαδικτυακό κατάστημα εμπορίας γεωργικών εφοδίων  Agroplace.gr, αποτελεί την εξέλιξη του φυσικού μας καταστήματος “Αgroplace” που εδρεύει στo  1o χλμ επαρχιακής οδού Σερρών – Νιγρίτας στις Σέρρες.

Ύστερα από συνεχή εξέλιξη και πειραματισμό συνθέσαμε μια γκάμα προϊόντων ικανή να προσφέρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα του επαγγελματία παραγωγού, αλλά και να βελτιώσει συγχρόνως την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων σε εντυπωσιακό βαθμό.

Η συνεργασία με εταιρείες που επενδύουν στην έρευνα, μας  βοηθάει να εμπλουτίζουμε συνεχώς την τεχνογνωσία μας με αποτέλεσμα να είμαστε πάντα ικανοί να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της όλο και πιο απαιτητικής αγοράς.

Πηγές – Παναγιώτης Παλιούρας, MSc -http://www.opengov.gr/

 

Agroplace.gr

Το διαδικτυακό κατάστημα εμπορίας γεωργικών εφοδίων  Agroplace.gr, αποτελεί την εξέλιξη του φυσικού μας καταστήματος “Αgroplace” που εδρεύει στo  1o χλμ επαρχιακής οδού Σερρών – Νιγρίτας στις Σέρρες.

Ύστερα από συνεχή εξέλιξη και πειραματισμό συνθέσαμε μια γκάμα προϊόντων ικανή να προσφέρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα του επαγγελματία παραγωγού, αλλά και να βελτιώσει συγχρόνως την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων σε εντυπωσιακό βαθμό.

Η συνεργασία με εταιρείες που επενδύουν στην έρευνα, μας  βοηθάει να εμπλουτίζουμε συνεχώς την τεχνογνωσία μας με αποτέλεσμα να είμαστε πάντα ικανοί να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της όλο και πιο απαιτητικής αγοράς.