Πίνακας περιεχομένων
Βιολογικά μυκητοκτόνα: Τι είναι; πώς λειτουργούν και πόσο ωφέλιμα είναι;
Τι είναι;
Η διαδικασία βιολογικού ελέγχου προκαλεί πολλά ερωτήματα. Πρώτον, τι είναι ο βιολογικός έλεγχος της ασθένειας των φυτών; Είναι η εμπλοκή της χρήσης ωφέλιμων μικροοργανισμών, όπως εξειδικευμένων μυκήτων και βακτηρίων, για την επίθεση και τον έλεγχο των φυτικών παθογόνων και των ασθενειών που προκαλούν. Τι είναι λοιπόν αυτοί οι «εξειδικευμένοι μύκητες και βακτήρια» που μπορούν να επιτεθούν και να ελέγξουν τα φυτοπαθογόνα; Είναι μικροοργανισμοί που αποτελούν μέρος του κανονικού μικροβιολογικού περιβάλλοντος των περισσότερων «υγιών» εδαφών. Δεν είναι γενετικά κατασκευασμένα. Στο φυσικό τους περιβάλλον, αυτοί οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί ανταγωνίζονται άλλους μικροοργανισμούς για χώρο και τροφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι παρασιτικοί άλλοι μικροοργανισμοί και/ή παράγουν τοξικές ουσίες που σκοτώνουν άλλους μικροοργανισμούς που κατοικούν στο έδαφος, όπως τα Pythium sp., Phytophthora sp., Rhizoctonia sp. και άλλα φυτικά παθογόνα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς και τους έχουν μελετήσει για πολλά χρόνια. Έχουν δείξει ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη σύνθεση του εδαφικού περιβάλλοντος και αποτελούν μέρος των κανονικών ελέγχων και ισορροπιών που συνθέτουν ένα «υγιεινό» έδαφος.
Πολλοί ωφέλιμοι μύκητες και βακτήρια έχουν απομονωθεί από το έδαφος και έχουν δοκιμαστεί σε ιδιωτικά και πανεπιστημιακά εργαστήρια ως προς την ικανότητά τους να ελέγχουν τα παθογόνα των φυτών. Πρόσφατα, μερικοί από τους πιο πολλά υποσχόμενους από αυτούς τους ωφέλιμους μύκητες και βακτήρια αναπτύχθηκαν περαιτέρω και κυκλοφόρησαν στο εμπόριο καλλιεργητές καλλωπιστικών φυτών ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά μυκητοκτόνα που βασίζονται σε χημικά.
Ακολουθεί μια καλύτερη κατανόηση της τρέχουσας καλλιέργειας ωφέλιμων οργανισμών (βιολογικά μυκητοκτόνα ή βιομυκητοκτόνα) — πώς λειτουργούν και, κυρίως, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους σε σύγκριση με τα παραδοσιακά χημικά μυκητοκτόνα.
Πώς λειτουργούν;
Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί μηχανισμοί με τους οποίους οι ωφέλιμοι παράγοντες βιοελέγχου αλληλεπιδρούν με άλλους μικροοργανισμούς. Οι περισσότεροι παράγοντες βιοελέγχου εφαρμόζουν μόνο έναν από αυτούς τους τέσσερις μηχανισμούς. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να απασχολούν περισσότερους από έναν. Επίσης για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θα αναφερθώ στα παθογόνα των φυτών, με στόχο τον οργανισμό.
Άμεσος ανταγωνισμός
Σε αυτή την περίπτωση, ο παράγοντας βιοελέγχου υπερανταγωνίζεται τους οργανισμούς στόχους για θρεπτικά συστατικά και χώρο. Αυτός είναι συνήθως ένας μύκητας ή βακτήριο που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και κατακλύζει τον οργανισμό-στόχο με τεράστιους αριθμούς. Ο οργανισμός-στόχος καταστέλλεται λόγω έλλειψης τροφής και χώρου. Ο οργανισμός στόχος μπορεί να μην πεθάνει εντελώς, αλλά ο πληθυσμός του γίνεται τόσο χαμηλός που δεν αποτελεί πλέον νόμιμη απειλή για το φυτό ξενιστή. Προκειμένου αυτός ο τύπος παράγοντα βιοελέγχου να είναι πιο αποτελεσματικός, οι περιβαλλοντικές συνθήκες πρέπει να ευνοούν την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή του παράγοντα βιοελέγχου.
Αντιβίωση
Με την αντιβίωση, ο παράγοντας βιοελέγχου παράγει μια χημική ένωση όπως αντιβιοτικό ή κάποιο είδος τοξίνης που σκοτώνει ή έχει κάποιου είδους επιζήμια επίδραση στον οργανισμό-στόχο. Πολλοί μικροοργανισμοί παράγουν αντιβιοτικά και τοξίνες. Μερικά από τα πιο κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να δικαιολογήσουν λοιμώξεις προήλθαν αρχικά από κοινούς μύκητες και βακτήρια που κατοικούν στο έδαφος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντιβίωση μπορεί να συνοδεύεται από άλλους επιβλαβείς μηχανισμούς. Η αντιβίωση είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου των μικροοργανισμών.
Θηρευτή ή παρασιτισμός
Αυτός είναι ο μηχανισμός που οι περισσότεροι από εμάς οραματιζόμαστε όταν σκεφτόμαστε παράγοντες βιοελέγχου. Σε αυτή την περίπτωση, ο παράγοντας βιοελέγχου επιτίθεται και τροφοδοτεί απευθείας τον οργανισμό-στόχο, ή ο παράγοντας παράγει κάποιο είδος τοξίνης που σκοτώνει τον οργανισμό-στόχο και στη συνέχεια τρέφεται με τον νεκρό στόχο. Όπως και ο άμεσος ανταγωνισμός, το περιβάλλον πρέπει να ευνοεί την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του αρπακτικού παρασίτου, καθώς οι πληθυσμοί πρέπει να είναι αρκετά υψηλοί για να κατακλύσουν τον οργανισμό-στόχο.
Προκαλούμενη αντίσταση του φυτού ξενιστή
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι από τη στιγμή που ένα φυτό μολυνθεί με παθογόνο μικροοργανισμό, η μόλυνση προκαλεί κάποιο είδος βιοχημικής αντίδρασης στο μολυσμένο φυτό ξενιστή που το βοηθά να μην μολυνθεί με περαιτέρω παθογόνα (υπερλοίμωξη). Το μολυσμένο φυτό γίνεται πιο «ανθεκτικό» σε άλλες μολύνσεις. Τα φυτά δεν έχουν ανοσοποιητικά συστήματα για να τα προστατεύουν από μολύνσεις όπως εμείς. Ωστόσο, έχουν φυσιολογικά και βιοχημικά συστήματα που βοηθούν στην αναστολή της μόλυνσης και της εξάπλωσης παθογόνων στους ιστούς του προσβεβλημένου φυτού. Μερικοί παράγοντες βιοελέγχου είναι γνωστό ότι ενεργοποιούν αυτούς τους μηχανισμούς και στην περίπτωση επαγόμενης αντίστασης, τα φυτά ξενιστές ενοφθαλμίζονται σκόπιμα με αυτόν τον παράγοντα σε μια προσπάθεια να πυροδοτηθεί η ανθεκτική απόκριση. Ο μικροοργανισμός που πυροδοτεί την απόκριση είναι συνήθως ένα σοβαρό παθογόνο του ξενιστή. Αν ήταν, θα νικούσε ολόκληρο τον σκοπό. Η επαγόμενη αντίσταση δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητή και είναι επί του παρόντος ένας πολύ συναρπαστικός τομέας έρευνας σε όλη την επιστημονική κοινότητα.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Παρόλο που φαίνεται ότι αυτοί οι παράγοντες βιοελέγχου είναι το φάρμακο για όλα, υπάρχουν ευδιάκριτα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη χρήση τους, σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς χημικούς ελέγχους.
Πλεονεκτήματα
- Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, συμβάλλουν στη μείωση της χρήσης μυκητοκτόνων με χημική βάση. Αυτό είναι καλό για το περιβάλλον και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για να εξετάσετε τη χρήση τους.
- Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης παθογόνων αντίστασης στις παραδοσιακές χημικές ουσίες. Λόγω της υπερβολικής χρήσης ορισμένων χημικών μυκητοκτόνων, ορισμένα κοινά παθογόνα φυτών όπως το Pythium sp. και Botrytis sp. έχουν γίνει ανθεκτικά σε αυτά τα μυκητοκτόνα. Αυτό είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί με παράγοντες βιοελέγχου επειδή ο ωφέλιμος οργανισμός εξελίσσεται μαζί με τον οργανισμό-στόχο και προσαρμόζεται στις αλλαγές. Κάτι που μια χημική ουσία δεν μπορεί να κάνει.
- Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πιο ασφαλή στη χρήση. Οι περισσότεροι βιοελεγκτές έχουν πολύ χαμηλή ή καθόλου τοξικότητα για τον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά. Αυτό είναι τεράστιο όφελος στη σημερινή εποχή.
- Τείνουν να είναι πιο σταθερά από τα χημικά φυτοφάρμακα εάν αποθηκευτούν σωστά. Αυτοί είναι ζωντανοί οργανισμοί και πρέπει να αποθηκεύονται ως τέτοιοι. Αν χαλάσουν, δεν είναι πλέον συναισθηματικά.
- Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν χαμηλότερους χρόνους διαστήματος επανεισόδου (R.E.I.). Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας ειδικά όταν είναι απαραίτητο να εισέλθετε στην παραγωγική μονάδα αμέσως μετά την εφαρμογή.
- Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι λιγότερο φυτοτοξικά. Επειδή είναι «φυσικά» είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τοξικές επιδράσεις στο φυτό ξενιστή, ειδικά εάν γίνουν λάθη και οι ρυθμοί υπολογιστούν λάθος.
Μειονεκτήματα
- Οι παράγοντες βιοελέγχου τείνουν να είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν σε σύγκριση με τα χημικά. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα πρέπει να εφαρμοστούν πριν από την έναρξη της νόσου, απαιτείται μεγαλύτερη προετοιμασία από τον χρήστη. Τα βιολογικά μυκητοκτόνα λειτουργούν καλύτερα σε θερμοκήπια που αναζητούν συνήθως ασθένειες και έντομα και εντοπίζουν έγκαιρα προβλήματα.
- Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν μικρότερο εύρος στόχων. Τα περισσότερα δεν είναι προϊόντα ευρέος φάσματος. Η αναγνώριση του σωστού οργανισμού στόχου είναι επιτακτική.
- Μπορεί να μην λειτουργούν τόσο γρήγορα όσο τα χημικά. Δεδομένου ότι οι πληθυσμοί τους χρειάζονται χρόνο για να συσσωρευτούν, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να είναι αποτελεσματικοί. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η εφαρμογή τους πριν από την εμφάνιση σοβαρής επιδημίας νόσου.
- Αυτά τα προϊόντα δεν εξαλείφουν το παθογόνο και δεν σώζουν τον ξενιστή από μόλυνση. Πρέπει να χορηγούνται πριν από την έναρξη της νόσου, στις περισσότερες περιπτώσεις πριν από τη φύτευση.
- Μπορεί να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής εάν δεν αποθηκευτούν σωστά. Θυμηθείτε, πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς που δεν αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες.
- Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα προϊόντα βιοελέγχου είναι πιο ακριβά. Αυτό περιλαμβάνει τόσο χρόνο όσο και χρήμα. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβές για την αγορά αρχικά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσουν, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά.
- Μπορεί να μην είναι συμβατά με τη χρήση άλλων χημικών μυκητοκτόνων και βακτηριοκτόνων. Η ετικέτα του προϊόντος πρέπει να ελεγχθεί για να δείτε με ποιες χημικές ουσίες είναι συμβατό το προϊόν. Πολλά από αυτά τα ευεργετικά είναι μύκητες και μερικά από τα πιο κοινά μυκητοκτόνα θερμοκηπίου έχουν τη δυνατότητα να σκοτώσουν αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς.
Τα κατάλληλα προϊόντα
Επί του παρόντος, υπάρχουν σχεδόν 40 εμπορικά προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως βιολογικοί ελεγκτές παγκοσμίως. Προφανώς, δεν είναι όλα αυτά διαθέσιμα στην Ελλάδα. Μερικά από αυτά αναφέρονται παρακάτω:
Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή βιολογικά μυκητοκτόνα στη βιομηχανία του θερμοκηπίου και μπορούν να αποτελέσουν πλεονέκτημα για ένα πρόγραμμα διαχείρισης ασθενειών, εάν χρησιμοποιηθουν σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπεύθυνου γεωπόνου.
Το κλειδί της επιτυχίας
Προκειμένου οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες βιολογικού ελέγχου να λειτουργήσει για εσάς, πρέπει να ακολουθήσετε δύο απλούς κανόνες. Πρώτον, όλα αυτά τα προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τυπικούς πολιτισμικούς ελέγχους ασθενειών. Οι πολιτιστικοί έλεγχοι περιλαμβάνουν: καλλιέργεια φυτών σε καλά στραγγιζόμενα μέσα. Όχι υπερβολικό πότισμα, διατήρηση της σχετικής υγρασίας του θερμοκηπίου κάτω από 85 τοις εκατό. άσκηση αυστηρής υγιεινής· και βεβαιωθείτε ότι οι συνθήκες θρεπτικών συστατικών και pH του φυτού-ξενιστή βρίσκονται εντός του ιδανικού εύρους για σωστή ανάπτυξη και ανάπτυξη. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του ωφέλιμου οργανισμού.
Δεύτερον, όλα αυτά τα προϊόντα βιοελέγχου πρέπει να εφαρμόζονται πριν από το φυτό ή πριν από την έναρξη της νόσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα σώσουν φυτά που έχουν ήδη μολυνθεί. Εάν τηρείτε αυτές τις δύο κρίσιμες προϋποθέσεις, η πιθανότητα επιτυχίας με έναν παράγοντα βιοελέγχου είναι καλή. Εάν δεν το κάνετε, δεν θα λειτουργήσουν.
Οι κατασκευαστές που παραδοσιακά ήταν η πηγή χημικών μυκητοκτόνων θα παράγουν και θα εμπορεύονται βιομυκητοκτόνα. Οι καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν ποια προϊόντα είναι διαθέσιμα, τον τρόπο λειτουργίας τους και τους περιορισμούς τους. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να δούμε ένα βιομυκητοκτόνο που ελέγχει το Pythium sp. τόσο καλό όσο το Subdue. Ωστόσο, υπό τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης, τα βιομυκητοκτόνα μπορούν να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα χημικά.
Πατήστε εδώ για άμεση επικοινωνία με το Agroplace.gr
Το διαδικτυακό κατάστημα εμπορίας αγροτικών εφοδίων και γεωργικών φαρμάκων Agroplace.gr, αποτελεί την εξέλιξη του φυσικού μας καταστήματος “Αgroplace” που εδρεύει στo 1o χλμ επαρχιακής οδού Σερρών – Νιγρίτας στις Σέρρες.
Ύστερα από συνεχή εξέλιξη και πειραματισμό συνθέσαμε μια γκάμα προϊόντων ικανή να προσφέρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα του επαγγελματία παραγωγού, αλλά και να βελτιώσει συγχρόνως την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων σε εντυπωσιακό βαθμό.
Η συνεργασία με εταιρείες που επενδύουν στην έρευνα, μας βοηθάει να εμπλουτίζουμε συνεχώς την τεχνογνωσία μας με αποτέλεσμα να είμαστε πάντα ικανοί να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της όλο και πιο απαιτητικής αγοράς.